torsdag 5. mars 2015

Bøkene fra bokprat for 5. trinn høsten 2014


I høst har jeg, Nalina, hatt 5.-klassene fra Hamar på besøk i biblioteket for å ha bokprat  med dem. Det har vært kjempegøy! I dette blogginnlegget tenkte jeg at jeg skulle lage en
oversikt over noen av de bøkene jeg brukte.

Over grensen – Maja LundeÅret er 1942 og det er krig i Norge. Denne boken handler om Gerda og Otto. En dag oppdager de at det er to jødiske barn i kjelleren deres. De heter Daniel og Sara. Foreldrene dere har rømt til Sverige, og Gerda og Otto bestemmer seg for å hjelpe Daniel og Sara over grensen til Sverige. De fire legger ut på en farefull ferd fra Oslo, via Halden og gjennom skogen mot grensen til Sverige.

En utrolig spennende bok! Den handler om vennskap, om familie og om å være modig selv om man egentlig er kjemperedd.

Animalium – Katie Scott og Jenny Broom


Animalium er en kjempestor faktabok om de forskjellige artene på jorda, og den er laget som et museum! På samme måte som det er forskjellige saler i et museum, er det også forskjellige saler (eller kapitler) i boka. Vi kan for eksempel lese om hvorda frosker utvikler seg fra å være egg og rumpetroll, og om forskjellige øgler, fisker og rovdyr.

Det som er kjempebra med denne boken, er at den er så stor og derfor er også bildene i boka veldig store. Boka passer perfekt for den som er nysgjerrig på hvordan livet har utviklet seg!
Pym Petterssons mislykka familie – Heidi Linde

 
Dette er første boka i serien om Pym Petterson. Hun har en storesøster og en storebror som er tvillinger, og en mamma og en pappa som hun er kjempeflau over.

På skolen skal de lage et familietre som skal henge i klasserommet, og alle skal derfor skrive en liten historie om familien sin. Pym synes at de andre har mye kulere og mer spennende familier enn det hun har selv. Hennes familie er jo helt mislykka! Så får hun en idé, og hun skriver så blekket spruter. Men er det hun skriver helt sant da..? Og hvorfor heter hun egentlig Pym?

En morsom bok om rare familier, om teite storesøstre og dustete storebrødre.
Aleksander Løken - TrollskallenDette er den første boken om Edvard Frost. Han er foreldreløs, og jobber som løpegutt for professor Wolf i Christiania (det var det Oslo het i gamledager). Det er på slutten av 1800-tallet. En dag får de se en kjempediger hodeskalle, og den skal visstnok være fra et troll. Edvard og professoren reiser til Alvdal, for å se om de kan finne ut om hodeskallen faktisk er fra et ekte troll; en ekte trollskalle. Dette blir en nokså skummel ekspedisjon, der de møter på både huldrer, vetter og kanskje none troll(?).

En bok med masse spenning og action, som passer perfekt for de som også er interessert i myter, sagn og gammel overtro.
Rødt hjerte, blå sommerfugl – Annika Thor

I denne boken møter vi Alva og Love. De går i samme klasse, og de er kjærester. Venninnen hennes Phillipa er sammen med Danne. De lager en kjæresteklubb sammen, hvor de ser på filmer sammen og driver med litt kjæresterier. Alva blir veldig glad i Love, og når han skal på sommerferie i TRE UKER, blir hun veldig lei seg, og spesielt siden han er borte på bursdagen hennes.  Men heldig vis får de ordnet det slik at Love får blitt med å feire bursdagen til Alva på hytta hennes. Hun gleder seg veldig til å se han igjen, men når han først kommer tid, blir ikke ting helt som hun hadde sett for seg.

Dette er en veldig fin bok om kiling i magen, kjærlighet og vennskap.

Revolvergutten – Arne Svingen
Robin bor alene med faren sin. Eller, når faren ikke er i fengsel, så bor de sammen. Når faren til Robin er i fengsel, må han bo med onklene sine, Johnny og Kåre. Det er helt greit, men han savner faren sin.

En kveld mens faren til Robin er ute, kommer det en mann fra den russiske mafiaen og truer Robin til å fortelle hvor faren hans har gjemt gullet fra forrige ran. Men dette vet jo ikke Robin noe om! Når faren hans kommer tilbake, blir har redd, sint og lei seg for at Robin har blitt involvert i denne saken, og han bestemmer seg å ordne opp én gang for alle. Det går ikke helt uproblematisk for seg!

En spennende og actionfylt bok om skurker, gullskatter, biljakter og en revolver. Men det er også en veldig fin bok om en gutt som er veldig glad i faren sin selv om han er en skurk.
Kon-Tiki. Thor Heyerdahls eventyrlige flåteferd – Bente Roestad

Visste du at Thor Heyerdahl hadde vannskrekk? Og at han ikke lærte seg å svømme før han var 30 år gammel? Tenk på at han og mannskapet hans satt på en flåte laget av balsastokker dager før han kom fram til Polynesia!

I denne boken får du vite mer om flåteferden Thor Heyerdahl la ut på fra Peru til Polynesia, for å bevise at folk fra sør-Amerika også fulgte havstrømmen over havet og befolket Polynesia.

Denne faktaboken om Thor Heyerdahl inneholder ikke abre tekst, men også bilder, faktaopplysninger og interessante småhistorier om Thor fra han var liten.

En veldig spennende faktabok for de som vil vite mer om den eventyrlige flåteferden over stillehavet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar