tirsdag 26. mai 2015

FAGBOKA | Skurker, mordere og mestertyver

I dette blogginnlegget tenkte jeg å vise dere to fagbøker om skurker, mordere og mestertyver.


Skumle skurker og mystiske mordere. Norske forbrytere i gamle dager. Skrevet av Cecilie Winger (2013)

I boka til Cecilie Winger kan dere lese om noen av de verste skurkene i norgeshistorien, helt fra vikingtiden og fram til 1800-tallet. Det er både damer og menn. Du får høre om trollkaren Øyvind, om sjørøveren Alv, heksa Anne pæretredreper, kvegtyven Potetbror og gentlemansstyven Gjest som kanskje er Norges svar på Robin Hood. 

Reidar Kjeldsen har illustrert boken, men det finnes også ekte (og gamle!) fotografier av noen av skurkene, som for eksempel av satans dreng Emil (s. 84) og kvegtyven Potetbror (s 86). 

Synes du dette virker spennende?

-------------------------------------------------------------------------------------------


Ole Høiland. Mestertyv og utbryterkonge. Skrevet av Anneb. Bull-Gundersen (2009)

På nyttårsaften i 1835 brøt Ole Høiland seg inn i Norges Bank og stjal med seg 64 000 spesidaler, tilsvarende ca. 15 millioner kroner i dag! Han gjorde mange innbrudd, men hver gang han ble fanget, klarte han å bryte seg ut av fengselet. Så gjorde han nye forbrytelser. Mestertyven og utbryterkongen Ole ble en slags kjendis i Norge på 1800-tallet, så alle visste hvem han var. Men hvorfor ble han egentlig en tyv? Det er det boken handler om.
Det er mye tekst i denne boken så den er nok litt mer krevende enn den første boka. Men det er mye bilder i den. Det er fotografier av forskjellige personer og steder, og det er fotografier av fangeutstyr fra fengselet på Akershus festning og av gamle penger, brev fra fengslene og av hulen Ole bodde i etter at han rømte fra fengsel for fjerde gang.

Så hvis du vil vite mer om hvorfor Ole ble tyv, og hvordan livet hans var som mestertyv og utbryterkonge, så er nok denne boka noe for deg!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar