onsdag 26. august 2015

Klassiker fra sidelinja | En liten prinsesse av Frances H. Burnett

I "En liten prinsesse" møter vi 7 år gamle Sara Crewe når hun blir sendt på kostskole i England. Hun har hatt en sorgløs oppvekst i India, og overgangen til kostskolelivet i England er stor. Saras far er en rik mann, og Sara behandles og oppfører seg som en liten prinsesse -  en prinsesse med et stort hjerte for alt og alle rundt seg.

Eliteskolen i London byr på store utfordringer, og livet blir ikke enklere da Saras far dør. Sara har ikke lenger en rik far som kan betale. Rektoren på skolen sørger for at Sara ikke lenger er ei oppvartet rikmannsjente, og degraderer henne til tjenestejente - med rom på loftet.  Sara er ei jente som lett setter seg inn i andres situasjoner, og hun bidrar der hun kan - men selv ser det ut til at hun har mistet alt. Hun søker trøst blant dyr og i eventyrlige fortellinger som gjør at underlige ting skjer - eller skjer det magiske kanskje ut av ordtaket om at godhet avler godhet?

"En liten prinsesse" ble gitt ut i 1904, og beskriver godt de klasseskillene som var tydelige rundt begynnelsen på 1900-tallet.

En leseverdig bok - enten du er 10 eller 70. Passer perfekt til høytlesning.
Boka er også filmatisert.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar