torsdag 25. juni 2015

Fagboka | Jørn H. Hurum

Jørn H. Hurum er utdannet virveldyrpaleontolog. En paleontolog er en som forsker på bergarter, dyre- og plantefossiler. Virveldyr er betegnelsen på dyr med indre skjelett med ryggvirvler. Jørn H. Hurum  jobber ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han har spesielt jobbet med dinosaurer, tidlige pattedyr og svaneøgler. Han har vært med å grave ut store øgler og dinosaurarter på Svalbard.

Foto: Magne Høgberget
På bildet ser dere fra utgravningen av ei svaneøgle på Svalbard i 2010. Her kan dere se flere bilder fra utgravningene på Svalbard.

I den forbindelse kom boka "Monsterøglene på Svalbard" ut i 2012. Den har Hurum skrevet sammen med Torstein Helleve. Boka er illustrert av Ester van Hulsen.

For 147 millioner år var det hav der Svalbard ligger nå. Med lange snuter med tenner tett i tett, svømte store øgler rundt på jakt etter mat. Men i det mørke dypet lurte farer med enda større tenner. I Monsterøglene fra Svalbard" blir vi nærmere kjent med noen av disse øglene, og hvordan de levde. Vi får også vite hvordan forskerne fant fossilene av øglene, hvordan de gravde dem ut, og hva øglene forteller oss om livet på jorden.

Sammen med Torstein og Ester har Jørn også gitt ut disse bøkene: 

Ida, 2011
Utrolige dinosaurer, 2013
Sjøskorpionen på Ringerike, 2015

Om bøkene:

I boken Ida får vi høre at det for 47 millioner år siden levde det et lite dyr i jungelen i Tyskland. I 2009 ble hun verdenskjent under navnet Ida. I denne boken blir du nærmere kjent med henne, hvordan hun levde og hvem som levde sammen med henne. Du får også vite hvordan vi vet alt det vi vet om henne, og hvordan hun er i slekt med oss mennesker. Endelig blir Ida levende igjen!

I Utrolige dinosaurer er det de rare, pussige snodighetene til dinosaurene som blir trukket fram. Styracosaurus hadde ansiktet fullt av horn. Microraptor hadde fire vinger. Ankylosaurus hadde en klubbe på halen. Masiakasaurus hadde fortenner som stakk rett fram. Oviraptor hadde en stor kam på hodet. Og et nebb. 

En av verdens fineste fossile sjøskorpioner ble funnet ved Tyrifjorden for over hundre år siden. Nå vekkes den til live, og du kan bli med tilbake til den gangen livet så vidt hadde begynt å krype opp av havet ...

I Menneskets utvikling  forteller Jørn H. Hurum historien om deg og meg, og om hvordan vi har blitt akkurat slik vi er i dag. I Stein, som han har skrevet sammen med Merethe Frøyland, får vi presentert tolv grå steiner - 12 fortellinger om jordas historie. Tyrannosaurus Rex er en faktabok som er tilrettelagt, med parallell teksting på blindeskrift. Super bok for alle som er interessert i dinosaurer.

Hurum har også vært faglig konsulent på de norske utgavene av Corythosaurus, Triceratops og Barosaurus avWilliam Linday.

Her kan du se hvilke bøker du kan låne på Hamar bibliotek.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar