mandag 15. juni 2015

Tips for de yngste | juni | Tambar

Den lille trollungen Tambar har blitt en kjent figur for mange små, og han er en herlig liten trollunge. Tor Åge Bringsværd er forfatteren bak Tambar-bøkene - i samarbeid med illustratør  Lisa Aisato.

Tambar går i barnehagen og liker best å leke med Gurine. I barnehagen må han gjemme halen sin, for ingen må vite at han er et troll. Men hjemme kan han endelig riste løs på halen og han kan bruke trollkreftene sine.

Tambar er et troll er den første boken om Tambar. Der får vi vite hvordan de første trollene kom til byen og hvordan det er mulig å kjenne igjen et troll. Og Tambar får vite Gurines hemmelighet...

I Tambar og harepusene oppdager Tambar at han kan snakke med dyrene. Han bestemmer seg for å hjelpe de stakkars harepusene som stadig mister et familiemedlem til reven - men hvordan skal han klare å lure den slu reven?Tambar får en invitasjon i posten fra tante Gustava på Hjerkinn. Hun spør om Tambar har lyst til å Tambar og trollkjerringa. 
komme dit i høstferien. Og det er klart han vil det. Når Tambar går av toget på Hjerkinn er det ingen som står der og venter på ham. Hva kan ha skjedd ? Tambar får igjen bruk for trollkreftene sine i


 

Tambar er så heldig at han får være med Gurine og familien hennes til Seljordsvannet i Tambar og sjøormen. Der treffer de på sjøormen Selma som har tannverk. Heldigvis kan Tambar snakke dyrespråket og faren til Gurine er tannlege. Men klarer de hjelpe Selma før noen oppdager henne ?

Den femte boka om Tambar er Tambar og sjumilsstøvlene. Mamma Dovre fått nesegurk! Det er en veldig sjelden trollsykdom som gjør at nesa di vokser og vokser, helt til man får dryppet på den helt spesielle nasensprinkelsåsen. Nasensprinkelsåsen finnes bare på apoteket under Trollhaugen i Bergen, og dit er det langt! Og nå vokser det snart gress og mose på mammas kjempestore nese! Tør pappa Dovre å snøre på seg sjumilsstøvlene, selv om det gikk skikkelig galt forrige gang, mon tro? Og tør Tambar og Gurine å være med som kartlesere?


I Tambar og eventyrsverdet  blir det kjent at det har kommet en Askeladd til byen. Og det er jo ingen
hemmelighet at troll ikke har noe godt forhold til Askeladden. Mamma Dovre bare gråter og pappa mener de må rømme ut av byen, men Tambar lar seg ikke skremme.

I den sjuende boka om Tambar, Tambar får en ny venn, treffer Tambar på en fjøsnisse. Tobias fjøsnisse som ikke lenger har noen jobb å gjøre og derfor gjør han ugang på butikken i stedet. For hva er en fjøsnisse når ingen har bruk for ham lenger ? Siden troll og fjøsnisser alltid har vært gode venner, prøver Tambar og Gurine å hjelpe Tobias.

Serien om Tambar er en fin høytlesningsserie, med humor, litt dramatikk og fantastiske illustrasjoner.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar